16 Şubat 2009 Pazartesi

The task was heavy. The brief was crazy


Dünya üzerindeki saatlerden hiç birisi, beni bir Graham kadar heyecanlandıramaz sanıyorum. Markanın doğuş öyküsünden, gelenekselciliğinden ve saatçilikte gelişmek için her zaman yoğun bir ihtiras duymasından, sıradışı sanat makinelerine imza atmalarından ötürü benim için hep ayrı bir yeri olacaktır.

Graham'a ismini veren George Graham, aslında kronografların babası olarak bilinir. Greenwich gözlemevinde astronomlar için özel ürettiği saatten sonra kraliyet ailesi tarafından kabul görmüşlüğü bile vardır. Şimdiki Graham'ın bununla bir alakası var mı? Aslında yok. İsviçreliler tarafından sahiplenilmiş bir isim sadece Graham; ancak markanın vizyonu, George Graham'ın yeni bir şeyler üretmek ve değişik bir şeyler yaratmak için olan hırsını aynen sürdürmek.

1998 yılında Eric Loth, Pierre-André Finazzi, ve Dr. Ernst Thomke tarafından kuruluyor Graham markası ve bu güne kadar her zaman için değişik işlere imza atıyorlar. Markanın günümüze kadar ürettiği modellerden ileride bahsederiz, şimdi bu ay içinde saat piyasasına bomba gibi düşecek 133600 Dolarlık Tourbillograph hakkında konuşalım.

"2004 yılından bu güne üzerinde çalışılan Graham Tourbillon saat, markaya ismini veren George Graham'ın izinden gitmeliydi", diyor Eric Loth: "sadece bir tourbillon olmamalı, yepyeni bi tourbillon olmalı."

3 prototip mekanizmanın üzerinde yapılan 5 yıllık çalışmanın sonucunda kronograf özellikli tourbillona imza atıyorlar ve 2 adet patent alıyorlar. Tourbillonun önden görünmesi çok önemli olduğundan, kasanın çapı da 47 cm'ye çıkmış haliyle; ama saatin güzelliği buna rağmen tartışılmaz.

Saatin diğer özelliklerine gelirsek :

Kalibre; G 1780 - Kronograf özellikli Tourbillon. 12 saat ve 30 dakika olmak üzere iki ayrı göstergeli, 42 saat güç rezervli.

Tetik şeklinde standart Graham tepesi 18 ayar beyaz altından; kasa, 5N Kırmızı Altından ve 16.74 mm kalınlığında.

Safir kristal bombeli cam saatin ön yüzünü, düz ve altı vida ile sabitlenmiş safir kristal cam ise saatin arka yüzünü kapatıyor.

Akrep ve Yelkovan kırmızı altından.

50 Metreye kadar da su geçirmeme özelliği.

İşte gerçek anlamda bir bilek makinesi.

Hiç yorum yok: